Framtidens teve, eller En lektion i hur en bra bild kommer till (dig)

AppleInsider | Apple TV Take 2: an in-depth review (part 1): what’s new

Länken ovan ser på rubriken ut att vara en recension av Apples andra release av AppleTV. Stämmer. Men såå mycket mer döljer sig i den tudelade artikeln som jag rekommenderar alla med det minsta intresse för hemmabio eller "ICT policy" att läsa.
Du lär dig alltså hur olika affärsmodeller på den amerikanska videouthyrningsmarknaden står mot varandra, hur transmissionskompression gör en högupplöst bild sämre "på skärmen" än en mindre upplöst men inte så sönderkramad dito. Men jag skulle inte skrivit detta blog-inlägg om det inte vore för det faktum att den amerikanska artikeln om de amerikanska förhållandena kastar ett så hårt strålkastarsken på det faktum att vi lider av triple-play i Sverige! Vafan.  (Och hur skapar jag styckebryt i wordpress?)
Marknaderna ser olika ut på olika kontinenter, i olika länder. Olika typ av konkurrens och behov av olika (mycket) reglering. Jag studerar för tillfället "Network Neutrality" (inför ett ännu outlyst super-seminarium den 16 april - ni läste det först här!) och inser hur olika detta ämne  ser ut i olika länder. Och EFTERSOM vi alla blir allt mer internationellt sammanknutna kommer (av nationella aktörer föreslagen) nationell reglering ha mindre och mindre chans att få fotfäste, att vara relevant. Så hur ska vi göra i lilla Sverige?: När kommer iTunes store att få tillåtelse att börja hyra ut film, i Sverige? När får amerikanarna tillgång till konkurrenskraftiga priser på "consumer broadband"? När förstår svensson-konsumenten att de inte får bättre bild av att köpa platt-teve? Och så vidare. När vi börjar förstå, kan vi börja resonera, på ett högre plan...
Peter Nõu @dkmj