Väst-Sverige, bäst-Sverige?

Nej, så långt är jag inte beredd att sträcka mig. Förmiddagens cykeltur från Åkersberga till jobbet i Uppsala visade Roslagen från sin vackraste sida. Här är jag född och här vill jag leva.

På nästa helt otrafikerade landsortsvägar lyssnade jag (ena örat bara) på lysande podcaster. Först intervjuades Magnus Björsne från AstraZeneca BioVentureHub, om hur man skapar miljö/förutsättningar för innovation. Under hans ledning har skapats något unikt bra och svenskt, med potential för spridning till fler svenska industri-grenar, och kanske även internationellt? Magnus är en underbar berättare, som jag hade förmånen att besöka och resonera med för ett par år sedan medan jag fortfarande var på Vinnova. Lyssna gärna du också!

Magnus Björsne är VD för BioVentureHub som är ett dotterbolag till Astra Zeneca. BioVentureHub var den första ”företagsinkubatorn” i Sverige och i denna episod berättar Magnus om uppbyggnaden av den och varför Astra Zeneca valde att starta verksamheten. Egentligen är termen företagsinkubator inte en rättvisande beskriving av Bioventurehub, snarare är det en helt ny fusion av inkubator, accelerator och innovationsmiljö som möjliggör innovation i samverkan med startups och forskare inom life-science området!”

[https://overcast.fm/+EnY7qYKso]

Sedan vad det dags för djupa insikter i Solcellskollens podcast [https://overcast.fm/+J8JowfKkI], som i dagens avsnitt intervjuade John Holmberg som pratar om bland annat sitt professorsämne ‘samhällstransformationer, inom fysisk resursteori’

“… tillsammans med Chalmersprofessorn John Holmberg en bredare ansats och pratade om hur vi ställer om hela samhället mot hållbarhet.

Sedan 90-talet har John funderat på vad som krävs för att vi ska komma till bukt med de hållbarhetsutmaningar som vi står inför. Som doktorand och sedermera professor utvecklade han principer för vad en hållbar utveckling är (som fick stor spridning genom Det naturliga steget). Han blev sedan vicerektor i hållbar utveckling på Chalmers. Och i nuläget ägnas tiden åt att forska på själva omställningen — alltså de mekanismer som gör att nya tekniska och sociala system kan växa fram i samhället.

I avsnittet kom vi även in på varför Elon Musk och Electrolux är bra exempel på hur man först tänker sig en hållbar framtid och sen agerar därefter, inkluderande klimatpolitik, och hur vi kan komma till bukt med flygets utsläpp.”

En väst-kustare till? Ja! Tack för att ni resonerade så vist under min cykeltur.

Peter Nõu @dkmj