Sound Opinions

Sound Opinions from Chicago Public Radio and American Public Media

Mycket bra musikradio. Har fått mig att lyssna på hårdrock för första gången i livet.

I avsnitt 121 recenserade de Nine Inch Nails senaste release - en Internet-only-release i sex olika prislägen. Ladda ned några låtar, köp ett par cd-skivor, eller en tripple-cd-signerad-box-set-exklusive för $300! I RadioHeads fotspår. Musikbranschen ÄR förändrad. Kevin Kellys 1000 true fans är modellen som mycket mycket stor del av artistisk verksamhet kommer finnas/fungera på.

SoundOpinions använder en skala med tre steg när de recenserar musik. Se knappen nedan. Bry dig inte, ladda ned, eller Lägg pengar! Mellanläget, att ladda ned eller kopiera, är bra och väl, begränsad exponering och en uppmuntran till artisten att jobba vidare. Hjälp artisten att finna andra riktiga fans genom att sprida vidare, men betala inte för denna…

Så fungerar det redan idag men svensk media (som jag hittat till) har inte tagit bladet från munnen. De vågar inte rekommendera sina lyssnare/läsare att bränna. De borde de göra. Ta bladet från munnen och hjälpa artisterna och musikindustrin att komma vidare till en bredare och mer mångfassetterad musik-scen där fler lyssnare blir exponerade till fler musiker, och betalar för mer musik eftersom de hittar flera artister och ingår i flera stall av “1000 true fans”. Jag vet vilka artister jag alltid lägger pengar på. Jag vet vad jag sparat på utan att betala. Och vad jag inte bryr mig om/raderar/inte vill sprida vidare ens oengagerat.

Peter Nõu @dkmj