Bröd, via russinsur, chef, mamma och levain

Ok, så det blev brödbak i helgen. Gott, tack vare långa förberedelser och ett lite förkylningstrött sinne som fjorde att jag inte splittrade mig med samtidig trädgårdstjänst.

Russinsuren gjorde jag för en månad sedan. Mycket i kylen för den som vill komma förbi och få sig en skvätt. Men den som bas gör jag chef och sedan mamma enligt Jan Hedhs instruktioner. Och så levain. Med Jans mängder blir det oerhörda mängder levain som måste användas inom ett par veckor så nu måste det bakas om levain inte ska förfaras.

Valde att baka ett klassiskt franskt lantbröd och ett russin- och hasselnötsbröd, fyra av varje. Kakor istället för limpor, mindre, lättare att dela samt bättre genomgräddade. Godare, finare inre struktur helt enkelt. Nästan så bra jag någonsin gjort. Familjen (på middag samma kväll) och grannarna (ute och krattade när jag insåg att frysen blev full och behövde bli av med bröd) vidimerade.

Som sagt - är du granne eller vän och har vägarna förbi min kyl de närmaste dagarna, får du fullmogen levain att basera ditt eget bak på!

/peter

Peter Nõu @dkmj