Bröd, via russinsur, chef, mamma och levain

Ok, så det blev brödbak i helgen. Gott, tack vare långa förberedelser och ett lite förkylningstrött sinne som fjorde att jag inte splittrade mig med samtidig trädgårdstjänst.

Russinsuren gjorde jag för en månad sedan. Mycket i kylen för den som vill komma förbi och få sig en skvätt. Men den som bas gör jag chef och sedan mamma enligt Jan Hedhs instruktioner. Och så levain. Med Jans mängder blir det oerhörda mängder levain som måste användas inom ett par veckor så nu måste det bakas om levain inte ska förfaras.

Valde att baka ett klassiskt franskt lantbröd och ett russin- och hasselnötsbröd, fyra av varje. Kakor istället för limpor, mindre, lättare att dela samt bättre genomgräddade. Godare, finare inre struktur helt enkelt. Nästan så bra jag någonsin gjort. Familjen (på middag samma kväll) och grannarna (ute och krattade när jag insåg att frysen blev full och behövde bli av med bröd) vidimerade.

Som sagt – är du granne eller vän och har vägarna förbi min kyl de närmaste dagarna, får du fullmogen levain att basera ditt eget bak på!

/peter

3 kommentarer på “Bröd, via russinsur, chef, mamma och levain

 1. Japp, har gått kurs med Jan Hedh, på restaurangakademin. Och frampå eftemiddagen när degarna skulle jäsa, sattes alla plattor på full värme, fönstren stängdes, Jan svettades ymnigare än tidigare och degarna mådde bra.

  Så gillar jag det inte, utan försöker göra som du föreslår, låta tiden gå, kalljäser i vinkällaren.

  tack för kommentaren! //peter

  Gilla

 2. Enligt mig så har Jag Hedh väldigt varmt där han bakar. När han i de första två-tre stegen skriver ”låt vila i fyra timmar” låter jag det gå två dagar istället.

  Deg som jag haft levain i låter jag alltid jäsa i garaget 12-24 timmar.

  Tipset är alltså – ha inte bråttom. Ska du baka brödet på helgen, så sätt levainen på onsdagen.

  Gilla

 3. Hallå där, levainbakare! Jag har under de senaste veckorna försökt baka enligt ett recept i boken Bröd, men det går inte så bra…
  En fråga till dig – hur mycket ska chefen och mamman jäsa egentligen? Min deg jäste varken som chef, mamma eller färdig deg. Resultatet blev också miserabelt – ett kompakt bröd som inte jäste mycket alls. Så hjälp, hur ska det se ut egentligen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.