Opt-In dystopia

Nicklas Lundblads ”Opt-In Dystopias” är väl ett par veckor gammal vid detta laget men jag hade inte läst än. Nu är det dags - via länk dit och samtal därom i senaste TWIG:

http://wiki.twit.tv/wiki/This_WEEK_in_GOOGLE_39

som pekar på

http://thenextweb.com/socialmedia/2010/04/21/facebook-what-they-announced-at-f8/

som fick mig att än mindre tycka om eller gilla Facebook. Jag hoppade in som hastigast och raderade delar av min profil samt kapade aktiva kopplingar mellan facebook och några andra tjänster jag använder.  Jag läste på vidare på NNSquad hur listmaster Lauren formulerade sig, och jag delar hans syn i detta:

I have a Facebook account.  I don’t use it.  Basically the only information I’m willing to share with Facebook is my password for accessing Facebook.  And the only reason I do that is because, uh, well, I couldn’t log in without it.  Which I rarely bother to do. (Which reminds me, if you’ve ever tried to “Friend” me on Facebook, don’t hold your breath for a response – I routinely ignore everything Facebook sends out.)

The reason is simple and basic.  I have a fundamental distrust of Facebook’s “core values” related to privacy.  At every stage, they’ve attempted to manipulate rather than treat these issues in an honestly straightforward manner.

That’s why when it comes to entrusting someone in the Cloud with any privacy-sensitive data, I’ll take Eric Schmidt over Mark Zuckerberg any day.

Vad säger ni i frågan?

/peter nõu

Update: Denna publicerades tidigare på en annan blogg, men där passade den inte längre. Och, ska noteras, jag jobbar alltså på Vinnova, men uttalar mig på intet sätt, i detta forum eller någon annan stans, för Vinnovas räkning. Om jag inte explicit säger så, dvs. Vilket jag nog inte kommer göra någonsin, då jag inte jobbar på V:s kommunikationsavdelning.

Peter Nõu @dkmj