[caption id=“attachment_196” align=“alignnone” width=“300” caption=“Husängeln pryder vår djupblå ytterdörr. Smyckad med en enkel hälsning."][/caption]
Jag har hängt på Friendfeed på sistone, den lilla tid jag haft över att studera och formulera mig i informationsvärlden. Liksom jag lagt upp bilder från min nya kamera på mitt flickr-konto. Därav den totala tystnaden på denna blog.
Vilket är värt mest - att skapa sig en ‘plattform’ genom att pusha sin egen blog, eller att deltaga i debatten här och där man tror sig ha något att säga? Svaret är inte självklart för mig idag, ser inget självändamål med att skapa mig en “identitet” eller att “dra trafik”. Inte idag i alla fall. Så jag velar vidare och visnar längs vägen. Visnar, alltså, blir visare, inte vissnar.
/peter
För en vecka sedan träffade jag och femton andra Vint Cerf. Det ryktas att Vints namn finns på den så kallade “short list” för att bli USAs IT-minister efter valet nästa vecka. Detta ämne, kandidater till posten som “Secretary of IT” har xkcd drivit med på sitt karaktäristiska sätt de senaste dagarna. Oslagbart. Tokbra.
Om nu Vint skulle få tjänsten… så kan man ju drömma om att nån amerikansk rekryterare ringer och rycker mig ur min stilla svenska lunk (som jag alltså trivs bra i!). Men att få… vara Chief Evangelist åt the Chief Internet officer skulleman bara inte kunna tacka nej till, även om det skulle innebära svettiga senastförhör. Vint tyckte uppenbarligen att jag hade stilen inne? (Sista länken är alltså till ljudinspelning från vårt möte med Vint. Innan samtalet började ville han att vi alla skulle presentera oss. Jag fick chansen som nummer två, efter Richard “weconverse” Gatarski. Great! My claim to fame! Vint tyckte jag hade stil! Nån slags stil.
Originally uploaded by dkmj
Fler bilder från kista, bland annat från taket och ned i alla vädersträck, tagna igår eftermiddag, när solen var på väg ned, på min flickr-sida http://www.flickr.com/dkmj
Ett vin från nordöstra Portugal, alldeles nära gränsfloden som givit vinet sitt namn, Dourum. DNs vinskribent herr Kronstam gillade, och jag gör det också. Kanske delvis för att vi ofta firar somrar där i trakterna av Zamora, i den lilla byn Moral de Sayago. En fin trakt, väldigt sparsamt turistad, inte nära någon stor flygplats, inga spektakulära sevärdheter. Men enormt vackert, tidlöst, vänligt, kargt och artrikt om man exempelvis gillar att skåda fågel.
Oscar Swartz :: Texplorer: Chief Internet Evangelist
En trevlig lunch. Jag kom med på Oscars bild. Skymmer Richard (sorry man!). Oscar väljer att länka mitt namn till en artikel som handlar om min nyliga historia, en tid med några ljusa stunder och många mörka. Inte så konstigt kanske att han pekar dit, jag står ju inte direkt med namn i rubriken på denna blog, även om jag på intet sätt försöker dölja vem jag är.
Endera dagen ska jag väl berätta om det som inte var så ljust under den där nyliga tiden på KTHNOC. Östen Frånberg frågade mig om precis detta, idag, på väg ut från IGF Reference Group-möte på PTS. Han fick sig en dos muntlig sanning. Det skvätte på Stefan och ett par andra bokstavligt närstående (bokstavligt närstående alltså, tror inte att det skvätte, bokstavligt).
De flesta (exempel) andra som skrev om den trevliga lunchen nämnde bara andra bloggare med namn. Om man inte bloggar finns man uppenbarligen inte. Nästan. Mitt minne var att Jussi, Richard, Oscar, Stefan och undertecknad pratade mest (men inte för mycket ;-)
Jag ska skriva om själva lunchen en annan gång. Har inte riktigt landat i vad och hur jag vill skriva än. Det har inte Richard heller, uppenbarligen. Men Vint tyckte att jag såg ut som Chief Evangelist för någonting. Jovars, give me an offer I can’t refuse. Jag älskar (och är bra på) att sälja sånt jag “tror på”, men var inte vidare duglig jultidningnasare.
Oscar Danielson » Blog Archive » Artist i tiden
Sveriges bästa låtskrivare (rockpoet) kommer så sakteliga ut. Nu på YouTube, och om ett par veckor spelar han på Mosebacke. Att det inte går att köpa biljetter (vare sig Oscar eller Mosebacke vet hur) är lite arketypiskt. Det löser sig. Som Oscar skulle sagt, eller, faktiskt, sade, i mail till vännen Stefan.
Äntligen! Oscar. Jag ser fram emot att möta dig på riktigt för första gången den 6 november. Kommer att sjunga med i alla låtar, om det är ok, minus de nya du utlovat. De kan jag av förklarliga skäl inte. Än.
Peace,
peter
Österskärslinjen färdig för tågtrafik
Äntligen! Aldrig har väl utropet hörts så synkroniserat över Åkersberga och Österskär. Äntligen. Vad nice det ska bli att slippa kliva om i galoppfältet de dagar man åker till stan. Jag åker ju numera oftast direktbussen 685 fram och åter till Kista, men emellanåt är det city som gäller. som i morgon bitti. buss 0616 tar hela 50 minuter innan jag är på östra efter sju. när tåget börjar gå (på söndag alltså) så är restiden närmare kvarten kortare. Plus att jag kan sitta bekvämt still hela resan.
Äntligen!
Calendar Swamp: Pressures on Microsoft to support CalDAV
This is good news in the tremendously depressing field of standard adoption by large players. Come on. Now!
A very interesting conversation on the merits of top-down vs bottom-up standardization “on the web”. Somehow IETF is considered big and slow and in the way. And a Microsoft employee argues the IETF route wanting to ban “standards” produced by “Google emplyees in their spare time”.
Steve’s post only hints at what and why and how is at stake, please listen to his Gillmor gang conversation for the lowdown on how OAuth, OpenSocial and other useful standards make it or don’t make it into widespred and accepted use by large and small web entities. What’s your take on this Paf?
/peter
En man med många talanger. Matlagare. Också.
Peter och Oscar Danielson är mina favoritbloggare just nu. Oscar berättar om hur han kokar kaffe i kabyssen på sin folkbåt, och Peter om hur han använder fallfrukt och havregryn. Sparsmakat. Inte så ofta. Små medel. Stil. Stämning. Precis som jag gillar det bäst. Stora poeter är de båda två.
/p
First of three sessions with my local dentist. Anaesthetized. Cannot speak for the next few hours. Am I capable of writing?
No picture provided.
Ok, så det blev brödbak i helgen. Gott, tack vare långa förberedelser och ett lite förkylningstrött sinne som fjorde att jag inte splittrade mig med samtidig trädgårdstjänst.
Russinsuren gjorde jag för en månad sedan. Mycket i kylen för den som vill komma förbi och få sig en skvätt. Men den som bas gör jag chef och sedan mamma enligt Jan Hedhs instruktioner. Och så levain. Med Jans mängder blir det oerhörda mängder levain som måste användas inom ett par veckor så nu måste det bakas om levain inte ska förfaras.
Valde att baka ett klassiskt franskt lantbröd och ett russin- och hasselnötsbröd, fyra av varje. Kakor istället för limpor, mindre, lättare att dela samt bättre genomgräddade. Godare, finare inre struktur helt enkelt. Nästan så bra jag någonsin gjort. Familjen (på middag samma kväll) och grannarna (ute och krattade när jag insåg att frysen blev full och behövde bli av med bröd) vidimerade.
Som sagt - är du granne eller vän och har vägarna förbi min kyl de närmaste dagarna, får du fullmogen levain att basera ditt eget bak på!
/peter
And he signes the invitation cards himself. Total concentration. L O V E. Perfectly legible. We’ll throw a Ghost themed lunchtime party for 15 friends from daycare in about three weeks time.
De mognar snabbt. Lite för snabbt och lite för samtidigt för att jag ska hinna ta hand om dem alla på bästa sätt. I kväll blir det honung, vitlök och citronmarinerad kallskuren fläskfile. Med hemodlad potatis - Amandine- och tomatsallad, massor av tomatsallad. Dock inte på de ni ser nedan, utan på en bricka med helt färdigmogna som står i köket…
I min feed-reader finns för närvarande följande mat-bloggar:
Jag följde fler men ingen höll över tid. Fler förslag?
/peter
Ragnar skrev: Jag skulle vilja hitta en site som har recept som riktar sig mot de som vill laga god mat med enkla, men bra råvaror.
This coming weekend my choir celebrates the release of a new CD. After the concert we will party, and we have invited all former members of the choir to this event. To celebrate our history - and hopefully helping former chhoir members to feel included - I am scanning old picture albums (from way back min 1980:s) and going through the digital archives from cirka 1997 and onwards.
During this process I realise how old I look nowadays. I used to look younger. Hm. I didn’t think I’d changed as much as I have ;-) And then again.
Toksnyggt. Innehålls- och presentationsmässigt. Dagsaktuellt.Står alla våra beslutsfattare stadigt på dessa grunder?
Life as a Healthcare CIO: The Era of Disposable Printers
Jo, vi såg inslagen på rapport för någon månad sedan. Det är horribelt. Jag är själv inte riktigt där än, då jag måste bestämma mig för att köpa mera förbrukning, eller köpa nytt. Har sedan länge lager med patroner till min Epson Stylys Color 900 samt till min HP LaserJet 6MP. Mer avancerade färgjobb överlåter jag gärna till blurb.com. Gamla trotjänare, mina skrivare. Men man funderar när vi som samhälle ska hitta formeln för hur vi prissätter miljöpåverkan på ett “bra” sätt. Hm. Därför denna blog-post.
Mitt namn är Jaak Peter Nõu. Fram till för några år sedan hette jag Jaak Peter Nöu. Lillebror Andreas skulle doktorera och ordnade med Skatteverket så att han fick byta efternamnsstavning till det estniska ursprunget. Farfar, farmor, pappa med syskon kom till Sverige 1944 och tvingades då att försvenska stavningen av sitt familjenamn. Från Nõu till Nöu alltså. När Andreas ordnat med farfars estninska födelsedokument och fått lov att byta var det en smal sak för mig att hänga på. Ingen annan i släkten har gjort samma som vi, Andreas och jag. Jag har inte fördjupat mig i varför.
Många konsekvenser får det. Att ha ett namn som inte kan stavas till på svenska alltså. En konsekvens är att õ i svenskan sorteras som o, inte som ö. Men ö (estniskans långa ö) är ju en bättre approximation för õ än vad o är? Hängde ni med? Inte många gör det. Oftast blir õ ett § eller en punkt . i tryck. Speciellt på kreditkort. Jag heter alltså ofta N§u eller N.u i efternamn. Försök säga det, eller stolt bokstavera till något som ingen hört talas om. Hur uttalar du? Det är inte så svårt. Frågat mig? Vem “bestämmer” hur ett namn ska uttalas? Pappa brukar köra med “Do you know Nöu? No, I don’t know Nöu”. Eller förklara att han heter Nöu, som Dr No i Bond. Då brukar folk fatta, uttala som engelskans No! alltså. Ungefär…
Förnamnet då, pappas och mitt, Jaak. Fint. Estniskan har många dubbelvokaler. Peter på estniska skulle varit Peeter, men jag fick heta försvenskade Peter då mamma min är svenska och jag faktiskt är född i och levt hela mitt liv i Sverige. Tack, mindre friktion på så sätt, med stoltheten och rötterna bevarade i det andra förnamnet, och efternamnet då.
Jaak. Många säger Jack till pappa. Jag använder sällan mitt första namn (alltså inte mellannamn). Men fint är det och många assosierar till djuret nedan. Vilka djur - eller vad? - associerar folk till när någon säger att de heter, typ, Patrik?
[caption id=“attachment_103” align=“alignnone” width=“300” caption=“En skylt från Kolmårdens djurpark”][/caption]
Releasekonsert på lördag kväll
På lördag kväll (den 20 september 2008) släpper min kör sin senaste platta i samband med releasekonsert i Österåkers kyrka. Ni kommer väl? Ni köper vår CD, där, i handen, eller via iTunes som ska vara fixat med vännen Jockes hjälp och bistånd. Plattan är en inspelning från i påskas av Morten Lauridsens Lux Aeterna och Steve Dobrogosz Te Deum som bonus. Ljudtekniker och vår dirigent Urban Westerlund har jobbat hela sommaren med produktionen. Det låter bra… och det är gudabenådat vacker musik. Tänker ni som jag gör - julklapp?
[youtube=www.youtube.com/watch
I found old video on the hard drive. Wanted to get rid of old painful memories and clear space so that the time machine thingy wouldn’t have to work so hard, for so long. Uploaded to youtube before deleting local copy. More singalong there under barabass tag or at my dkmj-account
/peter
I use a Macbook as my main machine. Also have a Mac in the basement to to heavy lifting of photo editing. And the kitchen-computer is a Mac. But there is also a Vista box down there in the basement that still holds many years of windows formatted data. And an Ubuntu laptop. And my son’s got a Linux box with Tuxpaint, too.
Most of these computers don’t move around much but the Macbook occasionally (daily!) travells to work. And sometimes I need to share files in smaller contexts, such as when working with Teldok20 or with my choir. Or when visiting my folks to patch their computer.
Nothing large, no enterprise requirements. Simple file sharing. In some of these scenarios, some of the time, it would be swell to have seamless cloud storage. It seems, according to Ars, that dropbox delivers. I am going to try. Macbook and Linux laptop are up, and an invitation is sent out to one trusted sceptical friend. Would he rather that we use ‘da drupal’? Ars has an answer to why Dropbox might be a better alternative. I don' know yet.
The TWiT Netcast Network with Leo Laporte
Wow. So many take-aways from the interview with this gentleman who is in charge of open source and open standards at Sun.
“How did it happen that we got proprietary software in the first place? It was an unintended consequence. IBM had to start witholding source code in order to comply with the court’s consent decree.” (Anti-trust suit brought in 1969, verdict in 1983.)
“When you create a system, you inevitably create the game that plays it.”
“How do you monetize in the open source world? You charge at the point where the user finds value, rather than at the promise of value, which is the old proprietary model.” (For this particular quote, 28 minutes into the 70 minutes long interview.)
But mostly Simon, Leo and Randall talk on the issues of transparency, privacy, secrecy and the inevitalble coming of communities around Open Source.
I will edit this post, or follow up with more posts on this tremendously important topic, as soon as I’ve found time to dig deeper into Sinom’s writings and doings.
/peter
[googlevideo=video.google.com/videoplay
Gamla goda synder. Vi tror inte att Mr Kirschsteiger någonsin såg när det begav sig. Han hade ‘hållit på’ och gått över styr i redan flera år då, men har sedan, till vår häpnad, fortsatt. Sommarens (2008) nedslag i TV4 var bland det mest, hm, vi sett. Tur att Sommartorpet ryckte upp sig och kanalkrockade bort Ernst med något riktigt sevärt. Tack för att ni pratade budget och visade på mödorna, hantverket. Fler pärl-dekorationer eller syltrecept vill vi inte ha!
Vi visade filmsnutten för höjdare på SVT när det begav sig, och de ansåg oss vara oförargliga nog att inte göra något åt det faktum att vi samplat några takter Sommartorps-intro.
Originally uploaded by dkmj
Close-up available here.
Thanks Merlin. What a Coincidence. Yesterday, while lunching with a really good frind of mine, I stabbed at formulating, this, that you are saying in the Better post above. I agree. But, I guess, by posting this me-to, I have yet to start implementing. Working on it. More and more mindful by the day.
The Future of Microblogging | A Stubborn Mules Perspective
Ok, many before me pointed to this post. It’s exiting to observe in real time as important architectural decisions are made. Shall Microbloggin (Twitter, Jaiku and the others) be island communities much like the IM systems (Google Talk, MSN Messanger etc) or will we see standard based interoperability such as it emerged in the email world?
Free the Airwaves: Whitespace campaign Lessig Blog
Regulating the airwaves - Older Lessig blog post
I veckan ska jag börja läsa “Effektivare signaler”, ett betänkande av frekvensutredningen. Allt för att bygga en bas inför ett eventuellt kommande seminarium på “Någonting i luften”-tema i Teldok2.0-regi. Vad tror, tycker ni? Är frekvenspolitik uppabstraherat ett eller ett par nivåer en tillräckligt brinnande aktuell och stormande viktig fråga för samhällsutveckingen för att vi ska köra ett seminarium därom, tentativt i v. 46? Kommentera gärna, samt tipsa oss om bakgrundsmaterial vi bör studera in för att kunna begränsa opch specificera frågeställningen korrent. Kommentera här, eller delicious.com-tagga med etp2 (för Ekonomi, teknik, politik, seminarie 2).
Larry Lessig argumenterar från amerikansk horisont för att fler och större bitar spektruk ska lämnas helt fria. Vi såg alla hur WLAN-utvecklingen sköt fart i slutet av 90-talet trots allt som företrädare för “ordning och reda bland vågorna” varnade för. Såja, jag ska inte skriva förrän jag läst på. Återkommer.
[caption id=“attachment_55” align=“alignnone” width=“300” caption=“Love på en sten. Havssvalget i horisonten."][/caption]
Nikon D700 Hands-on Preview: 1. Introduction: Digital Photography Review
OK, it’s out. My next camera. Full frame sensor. Body size of my D70. Price prohibitive but… I’ll have to await deeper reviews of course, and will probably buy in the US this fall, to save a penny or two.
I used to work at a management consaltancy (Sifo Management Group - SMG - folded in 2003) specializing in scenario planning. Scenario planning was born in Silicon Valley and Eno/Kelly were often part of the creative team. In this article Kelly re-publishes an excercise in challanging probabilities:
This list of unthinkable futures -- probabilities we tend to dismiss without thinking -- was published 15 years ago in the Summer, 1993 issue of Whole Earth Review. Our intent was less to correctly predict the future (thus the silliness) and more to predict how unpredictable the actual future would be."Improbability is still a strong bias to overcome." Yes, it is. The key to making good scenarios, and thus making the entire scenario process worthwhile. According to my own limited experience. One day, I'll work this area again.
Cory Doctorow: Big Brother is not watching | Technology | guardian.co.uk Too much data ruins the investigation, every time.
Yep. Så är det. Medan hela världen “jag har inget att dölja” rusar vidare på väg ned i det svarta hålet.
Vitt? Svart? Grått! Balans. Lagom. Kontroll. Transparens. Ge polisen och den militära underrättelsetjänsten bättre resurser att göra riktigt grävande arbete där det är motiverat istället för att fylla alla databaser from here to hell med mer och mer brus.
It is raining in my neck of the woods. Sweden, and partcularly the Stockholm region, saw the highest temperatures of all Europe for a sistained multi-week-period. Forest fires are raging all over the country and, on a smaller scale, lawns are dead dry.
But it started raining just now. A viscious downpour! Great. I work from the home office today and had to take a break to position water collecion barrels properly to accumulate every last drop. Badly needed for this aspiring gardener ;-)
Official Google Blog: Introduction to Google Search Quality
I’ve been a little involved with the Search Engine Optimiztion (SEO) industry lately. Many have heard of and ‘know about’ PageRank and think ‘it is is’ in terms of being displayed high in the Google search results pages. It is not, and the post above begins to unwrap the way Google (and other search engine companies) work to ensure we get the results we want… At least that’s what they claim is their goal, and the only goal. Hm. I actually believe they’re sincere in this. Only I (and every other searcher out there) need to understand what are ‘results’ and what is paid advertising on the results pages. Different actors vary in thel lavel of clarity here. Plus, and that’s the raison d’etre for this post, we need to understand and manage settings for language, domain and more as illustrated by the quote below:
The most famous part of our ranking algorithm is PageRank, an algorithm developed by Larry Page and Sergey Brin, who founded Google. PageRank is still in use today, but it is now a part of a much larger system. Other parts include language models (the ability to handle phrases, synonyms, diacritics, spelling mistakes, and so on), query models (it's not just the language, it's how people use it today), time models (some queries are best answered with a 30-minutes old page, and some are better answered with a page that stood the test of time), and personalized models (not all people want the same thing).It IS important weather you use google.se or google.com. Timing is also important. Some sites are valued (by google!) because of their freshness, others because they've been around for a long long time.
PageRank is important, but it is only a small part of why a certain site is important and valued by google at different points in time, for diffenent search contexts.
TidBITS Opinion: No, David Pogue, Ebook Piracy is Not a Given
This is a follow-up to my muddled explanatory powers of the earlier post about “Rip it, Burn it or Buy it!". Adam explains better than I’ve seen before the likely mechanisms of digital delivery of electronic goods, and how it helps many businesses. He gives us many of the techniques he uses to sell (to date) more than 400.000 copies of DRM free mac books with almost no illicit sharing.
…“Why are his books being shared illicitly whereas ours are not? Certainly, some of it has to do with us providing an easy, inexpensive way for interested readers to purchase the electronic versions they want, and all the little things we do to discourage rampant copying undoubtedly help as well”
Thanks Adam - a great read!
Less than two weeks now until we perform the yearly Nationaldagskonsert. Come see us, and listen, and welcome summer!
En god samling människor jag just börjar lära känna. Engagerat mig i grönsaksgruppen. Vi har fått potatis (skifte tre) , lök, morötter och annat (skifte 2 ) i jorden, men första och sista skiftena kommer inte planteras än på ett par veckor då det kalla vädret är ivägen.
This American Life is a constant companion. To and from work, or just aimlessly strolling for half- hour on lunch breaks, I saviour my daily dose of TAL. Last week’s podcast was great, and also very educational. They explain how the total of the world’s savings increased dramatically in the early 2000’s and this monet needed to grow. New “morgage backed securities” seemed the perfect AAA-rated thing to buy.
Interviews with people on deciding moments in the development we now see the back side of.
Sound Opinions from Chicago Public Radio and American Public Media
Mycket bra musikradio. Har fått mig att lyssna på hårdrock för första gången i livet.
I avsnitt 121 recenserade de Nine Inch Nails senaste release - en Internet-only-release i sex olika prislägen. Ladda ned några låtar, köp ett par cd-skivor, eller en tripple-cd-signerad-box-set-exklusive för $300! I RadioHeads fotspår. Musikbranschen ÄR förändrad. Kevin Kellys 1000 true fans är modellen som mycket mycket stor del av artistisk verksamhet kommer finnas/fungera på.
SoundOpinions använder en skala med tre steg när de recenserar musik. Se knappen nedan. Bry dig inte, ladda ned, eller Lägg pengar! Mellanläget, att ladda ned eller kopiera, är bra och väl, begränsad exponering och en uppmuntran till artisten att jobba vidare. Hjälp artisten att finna andra riktiga fans genom att sprida vidare, men betala inte för denna…
Så fungerar det redan idag men svensk media (som jag hittat till) har inte tagit bladet från munnen. De vågar inte rekommendera sina lyssnare/läsare att bränna. De borde de göra. Ta bladet från munnen och hjälpa artisterna och musikindustrin att komma vidare till en bredare och mer mångfassetterad musik-scen där fler lyssnare blir exponerade till fler musiker, och betalar för mer musik eftersom de hittar flera artister och ingår i flera stall av “1000 true fans”. Jag vet vilka artister jag alltid lägger pengar på. Jag vet vad jag sparat på utan att betala. Och vad jag inte bryr mig om/raderar/inte vill sprida vidare ens oengagerat.
[blip.tv ?posts_id=905085&dest=-1]
[blip.tv ?posts_id=893222&dest=-1]
[blip.tv ?posts_id=891615&dest=29242]
[blip.tv ?posts_id=890131&dest=29242]
Artister har fans av olika kvalitet. Jonathan Coulton berättade i senaste Twit om hur hans konserter har en väldigt mycket “djupare” karaktär när han spelar i geek-städer jämfört när han
Understanding Infrastructure | Linux Journal
I have been working with Network Neutrality over the last months. We delivered a seminar Monday afternoon. Many liked the discussion. In this process, the definition of Infrastructure is important. Doc covers it. I will comment further below as soon as I’ve re-read.
Clay Shirky’s Internet Writings
It’s clear now, what Clay was doing since 2003 or so when the stream of excellent writing from his pen ebbed. He was writing a book. “Here comes Everybody” is reviewed in many places. Clay spoke at the Berkman center on the day of publishing three weeks ago. Good overview until I get the book.
I think Anyone will be captured by the energy this woman outputs. First podcast in years that I listened to twice, and will listen to again as I drive up north into mountain country with my family. Helps that I was always a ‘social informatics’ buff. The stuff she covers is dynamite. I need to stop being the wizard around my family and friends. It’s not them who are mugglars, it’s me.
My choir rehearses Lux Aeterna by the US composer Morten Lauridsen. Concert on april 5th. Contact me directly for maximum ticket aquisation convenience!
Nikon D300 Review: 1. Introduction: Digital Photography Review
Ok, it’s now three (or four?) years since I got my D70. Time to upgrade? The D70 is still in good condition but I do hate flash and I do live up north where light is sparse and sensitivity is very very important. With the D300 I get usable images up to ISO 3200 (the dpreview review says so…), while the D70 is more or less unusable above ISO 800. That’t two full stops, which is a lot and might help postpone investment in new glass. But before I decide I need to understand Nikon approach to image stabilization, and find the big bucks the D300 commands…
I, Cringely . The Pulpit . Antisocial | PBS
Bob notes. As does Jon Udell in his interview with Valdis Krebs. That social networks are a fad. I am a member of Linkedin, but adamantly refuse Facebook and all the others. How do You do it?
Oscars blogg är det underfundigaste jag känner till just nu. Senaste inlägget är humor. Det innan är ironi. Mannen kan skriva. Han är samtidigt musiker och låtskrivare. Hans senaste platta är den enda jag har i musikmappen på min N95, 2Gbyte minne till trots. Och Dagmar ska jag gå till boklådan för att köpa så fort jag är sjuk från den här himla flunsan.
A couple of days ago I pointed to a KK writeup on Kitchen Computer. Today’s link (above) comes from Dave Wiener of rss-fame and is similar in that the software tackles a living room need? Do we have a need for real time feeds of news of the world entering our living spaces at all time? It is captivating, and I guess I’ll just have to crank down the energy saver timeout for the montitor quite a bit not to be stuck watching grand photos from around the world all day. (The few days I actually spend in the living room that is…)
Oscar är min röst och mitt samvete. Oscar är rolig och tydlig och poetisk på samma gång. Oförutsägbar. Dubbelironisk nästan jämt. Hans blogg är låg-volym, men mycket mycket mer spännande än nästan alla andra hög-intensiva saker jag följer. Förväntan.
Vilken pappa känner f.ö. inte igen sig i dagens betraktelse? När åskan går. Tack.
Årstiderna First home delivery of organic vegetables today. Will need to open the great Chardonnay and think up a meal composition. Sun is shining. Life is pretty good.
I realized, what does one put on the blog-thing anyway? Recommendations, reference-points, maybe warnings, and amusements, as high level categories. I KNOW I’ve left one or two important out, but will add them later and clean up in the scheme right now. As well as add links to something I particularly recommend this morning - RadioLab from New York. First Laughter episode of season 4 just came out. Rats can laugh too! And also include a me-link to www.teldok.se, a site i work on togeather with Stefan Görling, a collegue at KTH.
Kevin Kelly’s description of the use his kitchen computer gets very much reflects the scenario in my own family. In fact, the kitchen computer (a macmini with eyetv and softsqueeze software for teve and radio) was the first computer my dear Mimi “enjoyed”. Wife Acceptance Factor is hard to come by, but we treasure our MacMini, and our three year old not only watches Bolibompa but speaks to grandpa in Phoenix Arizona regularly as well as… The screen get’s the occasional finger print but… that’s a worldy matter.
Picture of really old 1969 computer for kitchen is also mentioned in ChrisAnderson’s excellent short on Free: “… a stylish kitchen appliance offered by Honeywell in 1969, came with integrated counter space.”
Shaping in unconscious ways Another great KK post, this time on how available patterns shape/prepare in a great effortless way. I’ll make a point of being persistent in just showing how much I like something by doing it, doing it, making the pattern and the love I have for that particular activity, apparent to my son. Wether he joins or not, shows appreciation/interest or not. Later in life, if he gets the urge, the pattern will be right there for hom to build upon. I never really understood how and why I am as much like my
Conceptual Trends and Current Topics
Kevin Kellys LifeStream är min favoritläsning. Idag (! när jag läser) skriver han om hur det är att ‘jobba’ i olika yrken. Jag har genom Jon Udells långvariga intresse letat liknande sajter länge. Fascinerande!
AppleInsider | Apple TV Take 2: an in-depth review (part 1): what’s new
Länken ovan ser på rubriken ut att vara en recension av Apples andra release av AppleTV. Stämmer. Men såå mycket mer döljer sig i den tudelade artikeln som jag rekommenderar alla med det minsta intresse för hemmabio eller "ICT policy" att läsa.Du lär dig alltså hur olika affärsmodeller på den amerikanska videouthyrningsmarknaden står mot varandra, hur transmissionskompression gör en högupplöst bild sämre "på skärmen" än en mindre upplöst men inte så sönderkramad dito. Men jag skulle inte skrivit detta blog-inlägg om det inte vore för det faktum att den amerikanska artikeln om de amerikanska förhållandena kastar ett så hårt strålkastarsken på det faktum att vi lider av triple-play i Sverige! Vafan. (Och hur skapar jag styckebryt i wordpress?)
Marknaderna ser olika ut på olika kontinenter, i olika länder. Olika typ av konkurrens och behov av olika (mycket) reglering. Jag studerar för tillfället "Network Neutrality" (inför ett ännu outlyst super-seminarium den 16 april - ni läste det först här!) och inser hur olika detta ämne ser ut i olika länder. Och EFTERSOM vi alla blir allt mer internationellt sammanknutna kommer (av nationella aktörer föreslagen) nationell reglering ha mindre och mindre chans att få fotfäste, att vara relevant. Så hur ska vi göra i lilla Sverige?: När kommer iTunes store att få tillåtelse att börja hyra ut film, i Sverige? När får amerikanarna tillgång till konkurrenskraftiga priser på "consumer broadband"? När förstår svensson-konsumenten att de inte får bättre bild av att köpa platt-teve? Och så vidare. När vi börjar förstå, kan vi börja resonera, på ett högre plan...
Social Graph API: One small step for Google, one giant step for the Internet Operating System
But a real platform service makes it possible for developers to do things entirely outside the realm of the originating provider's application. Unlike OpenSocial, which I found disappointing, the Google Social Graph API is a game-changing play in the social networking space. It's a huge step towards open standards and a level playing field in smart social apps, and exposes Google's data and infrastructure in a subtle and powerful way. I can't wait to see what comes next!
Pat MethenyI’ve only sat in line waiting for Good tickets a few times, and every time it was when Pat came to town. On his homepage he gives us a podcast with the inside word on all of his records to date. Terrific. Why don’t more musicians do this?
20 minutes or so on why I am 4Barack (Lessig Blog)I didn’t think I’d engage on a personal level in the US election. Larry Lessig made me feel. Strongly. I also hope for similar type of analysis to show when it’s time for election in my neck of the woods in two years time
I am involved with a search/linking/directory service at work. Because of that I found the recent radar a very interesting read. One quote (of many):
Mahalo is placing a bet on human intervention in search results; Wikia Search on the power of making its ranking algorithms open and transparent (a la open source software). But both are trying to re-draw the boundary between human and machine.Rather than making a bad job of summarizing, I refer you over to radar. I think the very rapid fall of the stock markets over the last few weeks, and the subesquent flapping, is an indication that we didn’t find the right balance just yet. But, as is said in the article, at least trading can and will be stopped if changes are too big too quickly. Internet-facilitaded interaction between “machines” in other areas isn’t necessarily dampened by similar human intervention…
Chris Andersson (Long Tail fame) quotes another blog entry: “You’d be surprised at what people will consume when its free, regardless of the associated nausea."
His post at: http://www.longtail.com/the_long_tail/2008/01/the-economics-a.html
I think I have more examples of this (free - ok’s almost anything), and will report back.
Powered by ScribeFire.
Ok, how does one balance being connected and being un-connected/un-reachable? Should I use Google gears to traverse rss feeeds on my train-ride home, or should I read connected using my 3G fixed rate modem? Do I really need the ScribeFire offline blog posting client? Yes, I think so. I think I am slightly stresseed by composing “online”, even though I see wordpress make frequent automatic draft-saves.
Hm. How do you balance?
Powered by ScribeFire.
A few years back, a year or two after having moved into my current house & garden, I decided to plant a hedge of raspberry bushes. Raspberries - the best tasting berries! I love them and my family loves strolling up and eating directly from the bushes in July. I set out researching different varietes, and ended up choosing a very old and rare Swedish variety called Mormors-hallon described by odla.nu as:
Mormors hallon - mycket välsmakande, en gammal sort med oklart ursprung, sorten är som våra övriga sorter virustestad, fri från virus trots sin ålder. Ej nogräknad på jordmån. Lätt - Lera. Zon I-VIA year or two later a decided to start this blog, christened it Mormors-hallon, and then nothing happened. Not on this blog. Neither in my garden. Mormors-hallon don't produce. Not in my garden. They grow tiny and few, and are very prone to being eaten by a variety of other creeps before I get to them. This coming spring I will replant and this time choose a different variety, bigger berries, more resistant to the pests we get in my neck of the woods. Will report back on this next summer as the new hedge has had time to settle a little.
Amazon backend skalar precis när man behöver. Men kostar premium, och vågar man lita på dess existens in perpetuum? Flera skolor i USA ger studenterna möjlighet att lära sig och designa för Amazons virtuella maskiner, datalager, köer, databas mm.
En datahall med el,kyl,personal,rackspace-försörjning skalar INTE omedelbart. Den som köper kapacitet där har ALLTID för mycket eller för lite kapacitet, och det är på denna mismatch som housing-företagen lever…
Harwards CIO är på andra sidan nätet i denna tennismatch. Han, liksom andra med hans yrke, får skit när man har för lite kapacitet, och får skit när man betalar för överkapacitet. Han skapade ett verktyg för att “… To help understand the relationship of real estate, power, cooling, storage, network bandwidth and costs…”
geekdoctor.blogspot.com/2008/01/d…
Applicerbar på svenska förhållanden? Till nytta för någon?
/peter
Backstory: Under ett par år (minst…) har Jon Udell jagat yrkesverksamma bloggare i andra branscher (än IT). De är svåra att finna, än så länge är det nästan uteslutande kontors-nördar och tekniker som använder Internet som vi gör på denna lista - till att hjälpa varandra.
För ett par månader sedan gjorde Udell mig uppmärksam på geekdoktor, CIO på Harward Medical School, och igår pekade han på något som jag tror flera av er/oss kan ha nytta av, direkt, eller som modell för en försvenskad version.